Beybolat, Üretiminde Yerli Yüzdesini Artırma Hedefinde

Zirai makine üretimi yapan Beybolat Zirai Makine, bu makinelerde kullandığı ithal parçaların yerine yerli parçalar kullanmayı hedefliyor.

Zirai makine üretimi yapan Beybolat Zirai Makine, bu makinelerde kullandığı ithal parçaların yerine yerli parçalar kullanmayı hedefliyor. Bu amaçla yatırımlar yapan Beybolat, ithal ettiği bazı parçaların üretimini kendisi yapacak.

Mersin'de ağırlıklı çapa makinesi olmak üzere zirai makine üretimi gerçekleştiren Beybolat Zirai Makine, bu yıl gerçekleştirmeyi planladığı üretim hattı yatırımıyla ürünlerindeki Türk yüzdesini artırmayı planlıyor. Bugüne kadar ağırlıklı olarak yurtdışından getirdikleri parçaların montajını gerçekleştirdiklerini anlatan Beybolat Zirai Makine Şirket Ortağı Can Beybolat, yeni yatırımlarıyla makinelerin bazı parçalarını kendi bünyelerinde üretmeyi planladıklarını belirtti.

1962'den bu yana tarım alet ve makineleri üretimi gerçekleştirdiklerini ifade eden Can Beybolat, Bolat markası ile tarım makinelerini, Sarıkız markasıyla süt sağım makinelerini, Kawashima markasıyla ilaçlama ve tırpan motorlarını Türkiye genelinde sattıklarını söyledi. 4 bini kapalı toplam 8 bin metrekare alanda üretim yaptıklarını ve 17 bin metrekare genişleme alanına sahip olduklarını bildiren Beybolat, yıllık ortalama 7 bin adetlik üretim kapasitesine sahip olduklarını dile getirdi. Çalışmalarını 25 kişi ile sürdürdüklerini açıklayan Beybolat, Türkiye genelinde 100'ün üzerinde bayileri bulunduğunu ve hedeflerinin bu rakamı yılsonuna kadar 200'e ulaştırmak olduğunu kaydetti. Kendi markalarının yanı sıra Greaves, Kawashima ve Hesheng marka makinelerin distribütörlüğünü yaptıklarına da değinen Beybolat, tüm Türkiye'deki bayilerini periyodik olarak ziyaret ettiklerini bildirdi.

Hedef yüzde 50 büyüme

Fabrika içindeki yönetim kadrosunu güçlendirdiklerine dikkat çeken Can Beybolat, yeni üretimleri ve pazarlamaya verdikleri ağırlıkla yılsonunda yüzde 50 büyüme sağlayacaklarına inandıklarını söyledi. Üretim hatlarında çapa ve süt sağım makinelerinin üretimine ağırlık vereceklerini anlatan Beybolat, ayrıca bu yıl Türkiye genelindeki tarım fuarlarına katılımlarını artırıp tanıtım çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.

Bu yıl üretim hattı yenilenmesiyle üretim kapasitelerini yaklaşık yüzde 50 artırmalarının yanı sıra bir de Ar-Ge merkezi kurmayı planladıklarına değinen Can Beybolat, bu merkezde ürünlerinin gelişimine yönelik testler yapmak istediklerini, ürünlerinin gücü, titreşimi gibi teknik özelliklerini ölçeceklerini açıkladı. Bu yatırım sonrasında yurtdışına açılmak istediklerini de anlatan Can Beybolat, hedef pazarlarının Türkî Cumhuriyetler, komşu ülkeler, Afrika ülkeleri ve Balkanlar olduğunu açıkladı. Gerek üretim hattı gerekse Ar-Ge merkezine toplamda 1 milyon TL üzerinde bir yatırım gerçekleştireceklerine işaret eden Beybolat, 10 kişiye de ek istihdam sağlayacaklarını bildirdi.

Küçük makinelerine ilgi artıyor

Firma olarak bu yıl küçük güçlü tarım makinelerinin satışına ağırlık vereceklerini anlatan Can Beybolat, ağırlıklı olarak 6-7 beygir gücündeki çapa makinelerine talebin arttığını belirtti. Ülkede tarımsal arazilerin yüzde 52,2'sinin küçük parçalı arazilerden oluştuğuna dikkat çeken Beybolat, bu arazilerin küçük güçlü tarım makineleri dışındaki traktörlerle işlenmesinin her şeyden önce maliyetleri artırdığını dile getirdi. Bu arazilerin geleneksel metotlarla işlenmesinin ise verim kaybına neden olduğunu kaydeden Beybolat, şöyle konuştu:

"Küçük güçlü tarım makinelerinde güvenlik, verim, kullanım kolaylığı artırıcı ve maliyetlerden tasarruf sağlayıcı, teknolojik anlamda yenilikçi özellikler katılarak geliştirilmesi ve verimliliklerin artırılması hedeflenmektedir. Bu makineler Kırsal Kalkınma Proje Teşvikleri kapsamında desteklenmesi nedeniyle önem taşımaktadır."

Bu makinelerin Türkiye'de henüz yeni olduğunu ve talebin doyurulmadığını dile getiren Can Beybolat, "Bir yandan uygulanan teşvik sistemi, diğer yandan daha az maliyetli olan bu araçlarla küçük ölçekli tarımsal arazilerin de rantabl işlenebilmesi olanağı var olan güçlü talep yapısını daha da geliştirecektir kanaatindeyiz" dedi.

Ayrıca portatif pülverizatörlerin de büyük ilgi gördüğünü vurgulayan Beybolat, Japon malı motora sahip Kawashima marka bu ürünlerinin Türkiye'de tek olduğunu, ayrıca kullanım kolaylığı ve ilaçlama tasarrufu sağlaması nedeniyle de çokça tercih edildiğini kaydetti. 

Tarih: 27.04.2012

Kaynak

« Basın Odasına Geri Dön
Bayimiz Olun